Camembert uit de oven met chutney en platbrood.

30-09-2019

Ter ere van onze nieuwe kaas, Saint-Jacques Camembert, publiceren we graag nog een gerechtje! Eerder kon je al een hamburger met peer en camembert op onze blog vinden. Dit keer kiezen we voor een hapje om te delen.

Camembert uit de oven met chutney & platbrood
Camembert uit de oven met chutney & platbrood

Eerlijk, wat is er beter dan een camembert die even in de oven heeft gezeten...? We serveren hem met platbrood en wat chutney voor een feestelijk resultaat. Zet dit alles zo op tafel en gezelligheid gegarandeerd!

Camembert van rauwe geitenmelk
Camembert van rauwe geitenmelk


Platbrood (ook wel flatbread) is een algemene naam voor niet-gerezen brood. Het goede nieuws is dat je er geen gist of desem voor nodig hebt, en dat het super eenvoudig klaar te maken is! We durven er voor te wedden dat je er alles voor in huis hebt. Eventueel is dit receptje ook lekker met crackers. Dan is het nog eenvoudiger om te maken. 

Wij kozen als topping een heerlijke Chutney, waarvan we het receptje binnenkort ook proberen publiceren. Gelukkig zijn er ook heel wat goede chutneys te vinden in de supermarkt. Geen zin om chutney te maken of toch onvindbaar in de winkel? Wij maakten dit recept reeds talloze keren met doorgesneden kerstomaatjes: minstens even lekker! Of werk de camembert simpelweg af met wat honing, tijm en look.

Benodigdheden (4 personen)

  • 1 saint Jacques Camembert van geitenmelk
  • Chutney (of kerstomaatjes, zie inleiding)
  • 150 gram geitenyoghurt (1 klein potje)
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Plaats de camembert in een klein ovenschaaltje. Maak eventueel wat kleine inkervingen in de kaas, opdat hij later gemakkelijker te verdelen is. 

Garneer met enkele eetlepels chutney of de gehalveerde kerstomaatjes. Plaats het geheel in de oven voor 15 à 20 minuten, of tot de kaas licht zacht is geworden.

Voor het platbrood: Doe de bloem, yoghurt, 2 eetlepels olijfolie en een goede snuif zout in een mengkom. Kneed tot een homogeen deeg. Plaats eventueel vijf minuutjes in de frigo, zo is het deeg makkelijker te verwerken. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken en rol elk stuk uit op een bebloemd werkvlak. Zorg ervoor dat het deeg ongeveer 1 cm dik is. Bak de twee stukken apart in een grote anti-aanbak pan. Doe dit op een middelhoog vuur voor ongeveer 4 minuten, of tot wanneer de broden gebakken en goudbruin zijn. Keer halverwege om.


Haal de camembert uit de oven en scheur het platbrood in stukken. Serveer direct.

TIP: we verkopen in onze winkel "camembertbakkers". Dit zijn porseleinen kommetjes, perfect op maat van de kaas. U stopt de kom zo de oven in, en nadien kan  u hem urenlang warmhouden met een  kaarsje. Dit is dan ook het ideale cadeau voor een kaasliefhebber ;-).