De geschiedenis van onze geitenboerderij

Achttien geitjes, een oude koeienstal en een keuken. Zo zijn we onze zaak in 1994 gestart. Kaasmaakster Kathelijne groeide op tussen de koeien en was er steevast van overtuigd om iets met haar handen te doen. Boer Bart kreeg de kriebel om te boeren niet van thuis uit mee, maar ook bij hem was er een grote interesse voor het boerenleven. Onze kaasjes brachten we aan de man op de markten van Ronse en Oudenaarde. Gelukkig konden we enige tijd later een klein boerderijtje kopen.

Ondertussen is het al 1996 en laten we een klein maar romantisch marktkraampje maken. We staan staan op meerdere markten. Ook beginnen we met de thuisverkoop, wat achteraf gezien een grappig zicht was. We hadden niet eens een koeltoonbank en moesten telkens de frigo openen als er een klant kwam.

​Samen hebben we ook een enorme drang om zorg te dragen voor onze omgeving. We geloven er sterk in dat alles op onze planeet met elkaar verbonden is. Hierdoor was de overgang naar een biologische bedrijfsvoering een logisch gevolg. In 2002 was het officieel! De voorbereidingen liepen toen al twee jaar. Zo'n omschakeling heeft uiteraard tijd nodig. Het bodemleven moet zich kunnen herstellen en de geiten moeten buiten kunnen grazen. Voor ons gaat bio veel verder dan het kaasje op zich. We proberen het fragiele evenwicht van het ecosysteem te ondersteunen in plaats van te verstoren. Dat betekent uiteraard geen pesticiden of kunstmest. Maar wij wilden een stap verder gaan en kozen van in het begin voor bewust natuurbeheer.

Geleidelijk aan groeien we verder, maar blijven ernaar streven om een puur en artisanaal product op de markt te brengen. Dit uit overtuiging dat dit onze klanten en hun gezondheid ten goede komt. Zo werken we uitsluitend met rauwe, biologische geitenmelk. Intussen huppelen zo'n zeshonderd geiten in de wei. De oude kaasmakerij en het winkeltje hadden hun charmes, maar hun beste tijd zat er op. Daarom werden ze in 2017 in een nieuw jasje gestopt. We blijven echter alles met de hand maken, met enkel onze eigen melk!

"Voor ons gaat bio veel verder dan het kaasje op zich. We proberen het fragiele evenwicht van het ecosysteem te ondersteunen in plaats van te verstoren."

Biokaasmakerij

Onze kazen worden uitsluitend gemaakt met onze eigen biologische rauwe melk. Hier voegen we zuursel aan toe, dit zijn levende melkzuurbacteriën. Deze verzuren de melk en vormen zo de basis voor kaas.

Ook stremsel wordt toegevoegd. Hiervoor kiezen we bewust voor de vegetarische versie! 

Door het gebruik van rauwe melk blijven alle goede bestanddelen behouden. Puur natuur dus, bevorderlijk voor de darmflora en met meer eiwitten, vitaminen en goede bacteriën.

​Dat we onze producten steeds zo zuiver mogelijk houden mag nu wel duidelijk zijn. Extra toevoegingen zijn met zo een verse, pure melk dan ook helemaal niet nodig. De geiten krijgen kwalitatief voeder en grazen zo veel mogelijk buiten, wat de smaak ten goede komt. Oordeel gerust zelf over de zachtheid van onze kazen. Onze melk wordt nog tijdens het melken zelf verwerkt, waardoor onze kazen uiterst vers zijn. Bovendien zijn we continu bezig met hoe we kunnen verbeteren, want de enige weg is de weg voorruit! Zo creëren we eerlijke en heerlijke kazen.

Het productieproces gebeurt zo ambachtelijk mogelijk. De kaasjes zelf worden allemaal met de hand uitgeschept, gedraaid, gekruid, ingepakt,... Op deze manier is elk kaasje uniek én door onze handen gegaan.

​Het team bestaat naast Kathelijne en Bart uit 5 vaste medewerkers. Op zaterdagen en in de vakanties kunnen we rekenen op heel wal jobstudenten. 

foto rechts: Terroir - Tony Leduc

Bioboerderij

Onze geiten grazen zoveel mogelijk buiten. Vanaf de eerste zonnige dagen, tot soms wel november vind je ze op onze omliggende weilanden. Grappig om te zien hoe ze na een lange winter staan te drummen aan het hek om buiten te mogen.

Klaver is onze troef: onze weiden staan er vol van! Deze unieke plant haalt stikstof uit de lucht en zorgt voor rijke weilanden. 

De smaakverandering die ontstaat eens de geiten buiten lopen, is voor ons steeds opmerkelijk. Dit proef je gewoon in de melk en in de kaas, die dan extra rijk is aan omega 3 en omega 6-vetzuren.

​Het is als een chef die altijd op zoek is naar de perfecte kruiden voor zijn gerecht. Zo zaaien we ook paardenbloemen, net als duizendblad en wilde cichorei. De eerste jaren zagen we niet veel, maar na een vijftal jaar kregen we plots meer molshopen, regenwormen, en rond de velden doken kievieten, steenuilen en torenvalken op. De natuur zit fijn ineen en het is aan ons om die delicate stromen van weilanden via geiten naar onze kazen zo zuiver mogelijk te houden.


Daar stopt het niet...

Zoals eerder vermeld, willen we verder gaan dan het louter produceren van biologische producten. We geven u graag enkele voorbeelden van hoe we ons steentje proberen bij te dragen...

​In 2009 restaureerden we een poel van misschien wel honderd jaar oud. Het duurde even, maar nu wemelt er het van de kikkervisjes, libellen en eenden. Ook rijk plantenleven zoals wilgenroos en moerasspirea steekt terug de kop op.

​Rond de weilanden plant(t)en we opnieuw knotwilgen aan, de teller staat momenteel boven de honderd (!). De bomen hebben tal van voordelen voor onze weilanden, maar vormen daarnaast ook een ideale nestplaats voor bijvoorbeeld de steenuil. Nu en dan spotten we ook een eekhoorn!

​Streekeigen heggen zoals de veldesdoorn, meidoorn en haagbeuk zorgen voor bescherming van onze percelen en onze dieren. Die willen we immers zo lang mogelijk buiten houden. We kiezen hierbij bewust voor oude rassen en plantten momenteel al meer dan 900 meter aan.

​Verder proberen we ook de input-outputbalans van ons bedrijf tot nul te herleiden. Onze planeet en wat we hier meemaken is zo uniek, daar moeten we zorg van dragen​! Ons waswater wordt volledig opgevangen en dient als irrigatie in de zomer. We beschikken ook over een aantal zonnecollectoren, die ons dan weer van warm water voorzien.

​Daarnaast hebben we ook nog vele andere ideeën in ons hoofd. Zo zijn we in 2019 gestart met het plaatsen van bijenkasten!

​Wenst u meer info over onze CO2-uitstoot én -opslag? Neem dan zeker een kijkje op de pagina: CO2-opslag.