Hamburger met peer en camembert

30-09-2019

We keken er al lang naar uit, maar eindelijk is het zo ver: wij lanceren onze nieuwste kaas Saint-Jacques

Om dit te vieren maakten we een lekkere hamburger. Echt comfort food, als je het ons vraagt Bovendien vinden wij hem ideaal voor tijdens deze regenachtige dagen... Het is meteen ook de uitstekende gelegenheid om onze gepekelde augurkjes boven te halen. Zo genieten we toch nog een beetje na van de zomer....


Saint-Jacques is een heerlijke camembert, genoemd naar onze zoon Jakob. Hij is - zoals jullie gewoon zijn - 100% bio en 100% van onze eigen rauwe geitenmelk. Met een smeuïge structuur en een zachte smaak verovert hij vele harten. En als we even niet helemaal opletten, smullen we hem zo helemaal op... oepsie ;)
Natuurlijk kan je er ook iets creatiever mee aan de slag, zoals bijvoorbeeld met dit receptje! We serveerden deze burger met een lekker sausje, zoete aardappelfrietjes uit de oven, gepekelde groentjes en een slaatje.

Camembert van geitenmelk
Camembert van geitenmelk


Benodigdheden (2 personen)

Hamburger

  • 2 burgerbroodjes (of kies voor pistolets, ciabatta, afbakbroodjes, ...)
  • Gemengde sla
  • 1 peer (liefst een "dikkere" peer, zoals bijvoorbeeld Doyenné)
  • Saint-Jacques Camembert
  • 2 rundvleesburgers (wij kozen voor een kant-en-klaarversie maar deze kunnen ook gerust zelf gemaakt worden; of kies voor een vegetarische variant)
  • 1 grote zoete aardappel (ongeveer 500 gram)
  • Gepekelde augurken
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Jeroens burgersaus

We kunnen aanbevelen om zelf Jeroen Meus zijn burgersaus te maken. Ze is overheerlijk en het helemaal waard! Bij tijdsgebrek kan u gerust werken met kant-en-klare mayonaise, al dan niet gemengd met een lepeltje ketchup, geplette knoflook, de uitjes en wat augurkjes in stukjes.

  • 1 ei
  • 1 dl neutrale olie
  • 1 scheutje azijn
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 zoetzure augurk
  • handvol krokante (Bicky) uitjes

Tip: zorg dat de ingrediënten voor de burgersaus op kamertemperatuur zijn! (Anders mislukt het)


Bereiding

Verwarm een oven voor op 200°C.

Boen de zoete aardappel schoon. De schil kan er gerust aanblijven. Snijd de zoete aardappel in dikke frietjes. Schik deze op een bakplaat met bakpapier en overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout. Schep om zodat alles goed verdeeld is. Bak gaar in ongeveer 30 minuten en schep regelmatig om.

Snijd de onderkant van de peer er af. Snij zo verder, zodat je telkens mooie ronde schijfjes peer verkrijgt. Deze mogen goed dik zijn. Leg ze in een ovenschaal. Plaats de peren samen met de frietjes in de oven, zo'n 25 minuten.

Optioneel Maak intussen de burgersaus: Splits het ei. Doe de eierdooier in een maatbeker samen met de mosterd, een scheutje lauw water en een scheut azijn. Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en doe hem bij de eierdooier. Mix met een staafmixer tot mayonaise terwijl je er in een fijne straal de olie bij giet. Snijd de augurken grof. Doe ze bij de mayonaise met de ketchup en de krokante uitjes en mix.

Haal de camembert uit zijn verpakking en snijd er enkele dikke plakjes af. Schik de kaas op de peerschijfjes in de oven en plaats deze nog 5 minuten mee in de oven of tot de kaas mooi gesmolten is.
Snijd de burgerbroodjes in twee en plaats deze de laatste minuten ook in de oven.

Bak de rundburgers in een goed verhitte pan met wat olijfolie.
Snijd de augurk in plakjes.

Haal de broodjes en de peren met kaas uit de oven. Besmeer de onderkant van de broodjes rijkelijk met de burgersaus. Beleg met een rundburger, gevolgd door de peer en de kaas, de augurkjes en tot slot de sla. Smeer eventueel ook wat saus op de bovenkant, zo blijft alles iets beter zitten. Doorprik de burger eventueel met een satéstokje.

 
Serveer de burger met de zoete aardappelfrietjes en een slaatje.
Smullen maar!