Waar het allemaal begonnen is
De geschiedenis van onze geitenboerderij
Achttien geitjes, een oude koeienstal en een keuken. Zo zijn we onze zaak in 1994 gestart. Kaasmaakster Kathelijne groeide op tussen de koeien en was er steevast van overtuigd om iets met haar handen te doen. Boer Bart kreeg de kriebel om te boeren niet van thuis uit mee, maar ook bij hem was er een grote interesse voor het boerenleven. Onze kaasjes brachten we aan de man op de markten van Ronse en Oudenaarde. Gelukkig konden we enige tijd later een klein boerderijtje kopen.
Ondertussen is het al 1996 en laten we een klein maar romantisch marktkraampje maken. We staan staan op meerdere markten. Ook beginnen we met de thuisverkoop, wat achteraf gezien een grappig zicht was. We hadden niet eens een koeltoonbank en moesten telkens de frigo openen als er een klant kwam.
Samen hebben we ook een enorme drang om zorg te dragen voor onze omgeving. We geloven er sterk in dat alles op onze planeet met elkaar verbonden is. Hierdoor was de overgang naar een biologische bedrijfsvoering een logisch gevolg. In 2002 was het officieel! De voorbereidingen liepen toen al twee jaar. Zo'n omschakeling heeft uiteraard tijd nodig. Het bodemleven moet zich kunnen herstellen en de geiten moeten buiten kunnen grazen. Voor ons gaat bio veel verder dan het kaasje op zich. We proberen het fragiele evenwicht van het ecosysteem te ondersteunen in plaats van te verstoren. Dat betekent uiteraard geen pesticiden of kunstmest. Maar wij wilden een stap verder gaan en kozen van in het begin voor bewust natuurbeheer.
Geleidelijk aan groeien we verder, maar blijven ernaar streven om een puur en artisanaal product op de markt te brengen. Dit uit overtuiging dat dit onze klanten en hun gezondheid ten goede komt. Zo werken we uitsluitend met rauwe, biologische geitenmelk. Intussen huppelen zo'n zeshonderd geiten in de wei. De oude kaasmakerij en het winkeltje hadden hun charmes, maar hun beste tijd zat er op. Daarom werden ze in 2017 in een nieuw jasje gestopt. We blijven echter alles met de hand maken, met enkel onze eigen melk!