Trifle met chocoladeganache en Houtemse yoghurt

19-12-2020

Een trifle is een dessertje dat is overgewaaid uit Engeland. Het is een nagerecht opgebouwd uit verschillende lagen. Traditioneel is dit met cake, fruit en custard. Wij pakten het echter iets anders aan! We kiezen voor ganache, confituur en granola...

Het is -eerlijk toegeven- toch een kleine caloriebom, maar we maakten het iets lichter door deels te werken met onze Griekse yoghurt (= Houtemse yoghurt). Laten we dit kleine detail even vergeten en genieten van elke hap van deze heerlijke creatie....

Dit recept vraagt ook wat discipline, de ganache moet immers een dag op voorhand gemaakt worden. Maar we beloven: het is het meer dan waard! Tot slot delen we ook nog mee dat er helemaal niet zo veel werk is aan dit dessertje. Ideaal voor als er gasten over de vloer komen: het enige wat nog op het laatste moment gedaan moet worden, zijn de drie lagen samenstellen.

Houtemse yoghurt is onze versie van Griekse (geiten)yoghurt
Houtemse yoghurt is onze versie van Griekse (geiten)yoghurt

Benodigdheden (6 personen)

Ganache

  • 150 gram zwarte chocolade (70%)
  • 2 dl room
  • 100 gram Houtemse yoghurt (= Griekse yoghurt)

Overige

  • 1 potje aalbessenconfituur/ frambozenconfituur (te koop in ons winkeltje, huisgemaakt!)
  • 220 gram granola (ook te koop in ons winkeltje)
  • Cacaopoeder
  • Toppings zoals bijvoorbeeld pistache en framboos, (diepvries) besjes, ... Kijk naar wat de seizoenen te bieden hebben!

Bereiding

Dag voordien

Hak de chocolade fijn. Doe in een mengkom. Verwarm de room tot hij net niet kookt. Giet de room over de chocolade. Wacht even en roer dan tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg de Houtemse yoghurt toe en meng goed door. Dek af met plastiekfolie en laat minstens 12 uur afkoelen in de koelkast.

De dag zelf

Klop de chocoladeganache van gisteren op met een handmixer op medium snelheid. Doe dit tot het mengsel stevig wordt. ! Opgelet ! Mix het zeker niet te lang of het wordt korrelig.

 
Neem zes glaasjes en plaats in elk glaasje een lepeltje confituur. Voeg vervolgens een laagje granola toe. Sluit af met een laagje ganache.
Versier met wat cacaopoeder, wat gehakte pistachenootjes en verkruimelde frambozen. Of kies voor wat besjes van het seizoen.
Serveer meteen. Het is niet aangeraden de drie lagen lang op voorhand samen te stellen, want dan zou de granola minder knapperig kunnen worden.