Salade met warme Crottin en venkel à la Sana

13-10-2021

Een receptje uit het nieuwste kookboek van Sandra Bekkari ("Fast Food"). De gerechtjes zijn steeds klaar binnen de dertig minuten en bovendien ook nog eens gezond. Sandra werkt heel vaak met geitenkaas en we konden de kans niet laten liggen om dit frisse receptje dan ook met jullie te delen!

Wat is een crottin?

Een crottin is eigenlijk de gerijpte versie van ons natuurkaasje. Oorspronkelijk komt de crottin uit Frankrijk, waar hij zijn bekendheid deels te danken heeft aan enerzijds een druivenluis (zo kwamen er stukjes land vrij voor andere doeleinden zoals grazende geiten) en anderzijds de aanleg van een spoorlijn. Enfin, dat is toch wat Wikipedia ons heeft wijsgemaakt ;) 

Wij maken deze kaas zoals gewoonlijk 100% op basis van onze rauwe geitenmelk en 100% biologisch. Het is een iets drogere kaas. In Frankrijk laten ze de kaas heel oud worden, waardoor hij tamelijk hard is en soms zelfs blauwe vlekken krijgt. Iedereen zijn voorkeur! Sandra bakt de crottins in de pan, dwars in 2 gesneden. Wij verkiezen ze even onder de ovengrill te bakken, zo worden ze goed warm.
Dan is het nu tijd voor het receptje!

Benodigdheden (2 personen)

  • 1 grote venkel, eventueel met loof
  • Scheutje honing
  • 2 crottins (grote eters? Voorzie dan 2 crottins per persoon)
  • 1 sinaasappel
  • Rucola of salademix
  • Trosje biologische blauwe druiven
  • Venkelzaadjes (rooster ze even in de pan)

Bereiding (ongeveer 20 minuutjes werk!)


Warm de ovengrill voor (200°C).
Liever zonder oven? Je kan de crottins ook halveren en even later meebakken in de pan met de venkel, voor het toevoegen van de honing en het sinaasappelsap.

Snijd de venkel in de lengte in vieren en verwijder de harde kern onderaan. Snijd in fijne stukken. Het loof kan je bijhouden voor de afwerking.
Giet een scheutje honing over de crottins en plaats ze onder de grill. Wij bakten ze ongeveer 10 minuutjes, maar dit is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en van de oven.

Bak de venkel beetgaar in een pan met olijfolie. Wij gebruikten een anti-aanbak wok-pan. Kruid met peper en zout. (Voeg eventueel nu de gehalveerde crottins toe, indien je ervoor koos ze niet onder de grill op te warmen).Voeg een scheutje honing toe en laat karamelliseren. Blus met sinaasappelsap uit 1 helft.

Haal de venkel uit de pan. Pers nu de andere helft van de sinaasappel uit in de pan en meng goed. Dit wordt dan een lekkere dressing.
Serveer de venkel met rucola, de gebakken geitenkaas en de druiven. Werk af met het sausje, wat venkelloof, was zeste van de sinaasappel en de venkelzaadjes.

Smakelijk!

Receptje uit Fast Food van Sandra Bekkari.