Heerlijke hartige geitenkaaswafeltjes

16-12-2018

Een feestelijk hapje, ideaal voor kerst en nieuwjaar! Maar ook buiten deze periodes veroverden deze wafeltjes al vele harten ;) Door de wafeltjes te vullen met geitenkaas (ricotta) en zalm, creëren we een ware smaakexplosie. En het goede nieuws is dat deze wafeltjes heel eenvoudig te maken zijn. We serveren ze met een eenvoudige dipsaus.

 
Tip voor als u gasten ontvangt: maak de wafeltjes op voorhand en bak ze reeds in het wafelijzer. Ze zijn gemakkelijk opnieuw op te warmen door ze voor het serveren nog even in het warme wafelijzer te stoppen.

Benodigdheden (voor 3 grote of 6 kleine wafeltjes)

Wij scheurden de kleine wafeltjes in stukjes, waardoor we 12 wafeltjes verkregen. Goed voor 4 personen.

Voor de wafeltjes en vulling

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 potje ricotta op basis van geitenmelk (200 gram)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 potje verse dille
  • Peper en zout
  • Een radijsje ter garnering

Voor de dipsaus met Griekse Yoghurt

  • 1 potje Houtemse Yoghurt (=onze Griekse yoghurt op basis van geitenmelk)
  • Peper
  • Zout

Bereiding

Meng in de kom van een hakmolen de ricotta, peper, zout, 150 gram van de zalm en een kleine helft van het dilleplantje. Mix fijn. Geen keukenmachine? Het lukt ook met een goede staafmixer!
Proef de vulling (opgelet dat je nog wat overlaat voor de wafeltjes ;) ) en kruid eventueel nog wat bij met peper en zout.

Vouw de rol bladerdeeg open. Wij kozen ervoor om de rol in stukjes te snijden, zoals weergegeven op onderstaande tekening. 

De halve stukjes kan je met de randen op elkaar leggen en aandrukken. Zo bekom je zeven vierkantjes. Voel je vrij om dit anders aan te pakken, door bijvoorbeeld cirkeltjes uit te duwen met een metalen ring of een glas. Op deze manier zijn de wafeltjes wat meer symmetrisch. Je kan er ook voor kiezen om ze kleiner te maken.

Warm het wafelijzer reeds op.

Smeer nu op de helft van de stukjes deeg een goede laag van het ricotta-mengsel. Laat een klein boordje vrij, zodat je straks het deeg gemakkelijk kan aandrukken. Knip enkele reepjes gerookte zalm en verdeel deze snippers ook over de wafeltjes.
Leg nu op elk stukje belegd deeg, een ander plakje deeg. Druk de randjes aan.
Snijd het radijsje in fijne stukjes.

Voor de dipsaus: meng de Houtemse yoghurt met flink wat dille en kruid met peper en zout.
De wafeltjes zijn klaar om te bakken! Stop ze in het wafelijzer. Wij bakten er 1 per keer, waarbij de wafel in het midden lag. Daarna scheurden we de wafel in stukjes.
Serveer de wafeltjes warm met de dipsaus. Je kan de wafeltjes ook laten afkoelen en bewaren in een luchtdichte pot in de koelkast. Warm ze nog even op voor het serveren in een warm wafelijzer.

Smakelijk!