Gevulde zachte broodjes met feta en tomaat

21-12-2018

Deze gevulde broodjes zijn helemaal niet zo moeilijk te maken en kunnen dienen voor elk moment van de dag. Oorspronkelijk zochten we een alternatief voor chips bij het aperitieven tijdens de feestdagen. Deze opzet was zeker geslaagd! Toen we echter nog broodjes over hadden, bleken ze eigenlijk nog beter bij de soep te passen. 

Gevulde broodjes met feta en tomaat
Gevulde broodjes met feta en tomaat

Door de broodjes te vullen, zijn ze meteen iets feestelijker voor jouw kerst- of oudejaarsmenu! Ze bewaren ook tamelijk lang, waardoor je meteen een lekker tussendoortje hebt voor meerdere dagen. En ze lijken ons ook ideaal bij een picknick, alleen gaan we daarvoor jammer genoeg nog even moeten wachten op beter weer ;)

Benodigdheden (voor 15 à 20 broodjes)

  • 500 gram bloem
  • 10 gram droge gist (of 25 gram verse gist)
  • 7 gram suiker (of gebruik een lepeltje honing)!
  • 8 gram zout
  • 75 ml zonnebloemolie + 15 ml extra
  • 300 ml geitenmelk
  • 1 potje Geta gekruid (onze Feta op basis van geitenmelk) --> Eventueel nog een extra potje, hoe meer vulling, hoe lekkerder ;)
  • 1 potje halfgedroogde tomaten op olie
  • Sesamzaadjes

Bereiding

Meng de bloem met de droge gist, de suiker en het zout. Warm de melk even op maar laat niet koken. Indien u verse gist gebruikt, meng deze dan met de warme melk. Giet de melk bij het bloemmengsel, samen met de 75 ml zonnebloemolie en kneed 15 minuten. Indien u een keukenrobot gebruikt, kneedt u vijf minuten op gemiddelde snelheid. Voeg op het einde nog 15 ml zonnebloemolie toe. 

Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Dek de kom hiervoor af met een handdoek. Op die manier blijft het deeg soepel.

Verwarm intussen de oven voor op 190°C.

Maak bolletjes van het deeg. Deze kunnen gelijk welke grootte hebben, maar wij vinden ze lekkerder als ze wat kleiner zijn, dan zijn er ongeveer 20 bolletjes.
Maak met de duimen kuiltjes in het deeg. De kuiltjes mogen zeker groot genoeg zijn, zodat er genoeg vulling in kan achteraf. Anders worden ze al snel wat droog.
Vul de kuiltjes met minstens 2 geta-blokjes en een stukje zongedroogde tomaat. Zorg ervoor dat er ook aan de zijkanten genoeg vulling zit. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot de broodjes zijn.
Nu kunnen de broodjes dichtgemaakt worden. Duw hiervoor de randen van de broodjes tegen elkaar en nijp wat dicht. Het lijken nu wel kleine cadeautjes. Je kan er zelf voor kiezen om ze iets harder aan te drukken, maar wij vinden het wel mooi als ze een beetje opengaan tijdens het bakken.
Strooi nog wat sesamzaadjes op de broodjes en laat nog een kwartiertje rijzen.

 
Bak de broodjes 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer warm of laat afkoelen.
Smakelijk!