Flammkuchen

17-10-2022

Flammkuchen, we hadden er tot even geleden nog niet veel over gehoord. Toch zien we ze steeds meer en meer passeren, vooral bij onze noorderburen. Nochtans zijn Flammkuchen afkomstig uit de Elzas, zo blijkt. Je vindt het er overal! Eigenlijk is het niet meer dan een plakje deeg, traditioneel belegd met spek, zure room en ui.

 
De geschiedenis gaat heel ver terug, toen de met hout gestookte ovens nog geen thermometers hadden. De broodbakkers rolden een restje brooddeeg heel dun uit, om op die manier de temperatuur te achterhalen. Was dit deeg gaar in enkele minuten, dan was de oven klaar om broodjes te bakken. Echter, als de oven te heet was, vatte het deeg vlam. Vandaar dan ook de naam :-).
Zoals jullie intussen gewoon zijn, is het receptje suuuuper eenvoudig. In plaats van zure room gebruiken we trouwens Houtemse yoghurt, zo is het geheel wat gezonder. Er zijn duizenden manieren om het deeg te beleggen, wij geven er hieronder alvast twee!

Benodigdheden (2 personen)

  • 1 potje Houtemse Yoghurt
  • 3 stengels pijpajuin (of anders een paar fijne ringetjes prei)
  • Jouw lekkerste kruidenmengeling (of Provençaalse kruiden)
  • Olijven
  • 1 halve Saint-Jacques camembert
  • 2 spekkaasjes
  • 2 rollen flammkuchendeeg (je kan dit kopen in de Albert Heijn, of zelf maken naar een receptje van Jeroen Meus)

Bereiding


Verwarm de oven goed voor op 230°C. Als je in het bezit bent van een pizzasteen, mag deze altijd mee in de oven, maar het lukt ook zonder.
Bak het flammkuchendeeg 3 à 5 minuutjes voor in de hete oven.
Snij intussen de pijpajuin in fijne ringetjes. Meng de Houtemse yoghurt alvast met peper en wat lekkere kruiden. Snij de camembert in plakjes.
Haal de deegbodems uit de oven en smeer in met de Houtemse Yoghurt.

Beleg 1 bodem met de plakjes camembert, de olijven en de helft van de pijpajuin en een snuifje zout. Voor de andere deegbodem: haal het spek van rond de spekkaasjes en verscheur in stukjes. Verkruimel de overgebleven kaas. Strooi hier de overige pijpajuin over. Zout zal niet meer of beperkt nodig zijn omwille van het spek.
Bak de flammkuchen nog zo'n 10 à 15 minuten af in de oven.
Serveren doen we met een dampende kop verse soep en een fris slaatje (bijvoorbeeld met witloof). En een restje Flammkuchen is even heerlijk de dag nadien :-)
Smakelijk!

Andere ideetjes om het deeg te beleggen? Laat het ons gerust weten! Ze zijn bijvoorbeeld ook heerlijk met pompoencrème, rode ui en feta