vraagteken.png

U zit met een vraag? Neem even een kijkje tussen onze veelgestelde vragen.

vraagteken.png
 
vraagteken.png
 

Veelgestelde vragen

Boerderij

Worden de lammetjes weggehaald bij hun moeder?


We kiezen er bewust voor om de lammetjes zo lang mogelijk bij hun moeder te houden. Zodra ze groot genoeg zijn om zelf gras te eten laten we hen de hele zomer buiten grazen. Zolang ze melk drinken, blijven ze dus bij hun mama.
Hoe dragen jullie jullie steentje bij aan de natuur?


Wij zijn biologisch in hart en nieren. Zo laten we onze geiten telkens wanneer het weer het toelaat buiten grazen, m.a.w. meer dan wettelijk opgelegd! Iedere dag hebben onze geiten een vers perceel ter beschikking, vol met onder andere klaver. We proberen daarnaast zo goed als mogelijk onze boerderij te integreren in het landschap. We planten bijvoorbeeld heel bewust streekeigen heggen en bomen aan. Het geheel van aanplant op ons bedrijf stimuleert de specifieke fauna en flora die in de Vlaamse Ardennen heerst. Kom gerust eens een kijkje nemen op onze boerderij!
Sommige geiten hebben een "sikje" en/of "lelletjes". Waarvoor dienen die? Zijn dit dan bokken?


Dit komt voor bij heel wat van onze vrouwelijke geiten en is erfelijk. Geiten met een sik worden vaak verkeerdelijk aangenomen mannelijk te zijn. De lelletjes zelf hebben geen functie. Vermoedelijk had dit ooit dezelfde functie als de bulten van een kameel (vetopslag voor overleving). Of dat is toch wat men ons heeft wijsgemaakt ;)
Wanneer is het lammerseizoen?


Dit varieert van jaar tot jaar. Meestal begint dit in januari en eindigt dit in april/mei. Met een beetje geluk kan je zelf een bevalling meemaken!
Hebben jullie nog andere boerderijdieren?


Naast onze geiten hebben we ook een echte boerderijhond, Jules. Hij helpt graag om de geiten naar de juiste kant te drijven voor het melken. Hij is zo snel als de bliksem, altijd leuk om te zien ;) Kom hem gerust eens een aaitje geven, daar is hij dol op! Verder hebben we ook kippen, konijntjes, waterschildpadden en enkele (niet zo heel tamme) katten.
Kan ik jullie boerderij bezoeken?


Dat is zeker mogelijk, wij hebben een winkeltje op onze boerderij. De kaasmakerij is volledig omgeven door glas, waardoor je altijd eens kan binnenpiepen ;). De stallen zijn ook open en vrij te bezoeken. Onze boerderij is open van: Maandag tot zaterdag: 9u tot 18 uur. Tot binnenkort?!

Aanbod

Wat is "wei" en waarvoor wordt het gebruikt?


Dit groene goedje is de substantie die verkregen wordt wanneer een kaasje "uitlekt". Melk wordt m.a.w. omgezet in een deeltje wrongel (de kaas) en een deeltje wei. Wei heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Het is een hoogwaardig eiwit, goed voor de darmen, de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en zo veel meer! Tien voordelen op een rijtje vindt u hier: de voordelen van wei. Wauw! Geen wonder dat sommige klanten dit product al opdrinken in de winkel ;) We drinken hem graag puur of aangelegd met wat appelsap (dan valt hij bij sommigen wat beter in de smaak). Onze geheime tip: leng je bad aan met een flesje wei en we beloven jou een heerlijk zachte huid in de plaats!
Verkopen jullie ook hapjes voor groepen/recepties/...?


Daarvoor kan u zeker bij ons terecht! Op aanvraag maken we graag een schotel hapjes. Deze zijn vaak iets anders dan diegene die je in ons winkeltje vindt. Dit hangt een beetje af van de seizoenen!
Leveren jullie ook aan de groothandel?


Jazeker. Indien u een groothandelaar bent kan u gerust contact met ons opnemen voor meer uitleg, of kom gerust eens langs op onze boerderij.
Kunnen wij als horeca-zaak/ (kaas)winkel rechtstreeks bij jullie terecht?


Ja! Bent u een restaurateur of uitbater van een winkel en wil u graag met onze producten werken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden!
Zijn jullie kazen geschikt voor vegetariërs?


Met enige trots kunnen we zeggen dat we enkel vegetarisch stremsel gebruiken. Vele kazen die op de markt zijn worden immers gemaakt met dierlijk stremsel. Dit is bij ons niet het geval! Uiteraard zijn onze spek- en zalmkaasjes niet vegetarisch ;) Gelukkig voorzien we heel wat andere opties zoals onze bladerdeegjes, gepaneerde kaasjes of notenburgers.
Zijn al jullie producten gemaakt van rauwe melk?


Al onze kazen en producten bestaan uit rauwe melk. De enige uitzondering is yoghurt: ook deze maken we van onze rauwe melk, maar bij het maken van yoghurt is een verhitting nodig. Uiteraard zit yoghurt hoe dan ook vol met probiotica.
Wat is Geta?


Geta is onze versie van Feta, een zoute Griekse kaas op basis van geitenmelk. Je kan hem zo eten bij het aperitief, of in een salade. Ook warm is hij lekker, bijvoorbeeld op een ovenschotel.
Waar kan ik jullie producten vinden?


Neem hiervoor even een kijkje op volgende pagina: verkooppunten

Andere

Geven jullie ook rondleidingen?


Ja! Dat is zeker mogelijk. Neem best even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. De rondleidingen worden afgesloten met een drankje en enkele hapjes.

Melk

Verkopen jullie ook melk?


Jazeker! We verkopen onze melk per liter. De melk is rauw, wat wil zeggen dat hij niet verhit is geweest. Hierdoor blijven alle goede bestanddelen aanwezig! Hierdoor is hij wel beperkt houdbaar.
Hoelang is de melk houdbaar na opening?


Onze rauwe melk is ook na opening houdbaar tot de datum op het deksel. De melk is immers niet gepasteuriseerd en is daardoor sowieso beperkt houdbaar. Uiteraard moet hij wel steeds gekoeld bewaard worden.
Op de verpakking staat dat ik de rauwe melk moet koken voor gebruik. Is dit waar?


Ons gezin drinkt al zolang als we bezig zijn onze melk gewoon zo op, dus vinden wij zeker dat koken niet nodig is! We worden echter verplicht door de wet om dit op de verpakking te vermelden. Aangezien we zelf melken, weten we waar de melk vandaan komt en dat ze betrouwbaar is. We voeren daarnaast ook op regelmatige basis analyses uit. Eigenlijk is het verhitten van de melk een beetje zonde, want hierdoor verdwijnen alle goede bacteriën, vitaminen en mineralen!

Bereiding gerechten

Hoe maak je een spekkaasje klaar?


Wij bakken onze spekkaasjes gewoon in een goed verhitte pan met watolijfolie. Een andere optie is om de spekkaasjes 7 minuutjes onder de ovengrill te stoppen. Serveer met een lekker slaatje, of probeer eens iets anders en kies voor appelmoes!
Hoe maak je de deegjes klaar?


Wij laten de deegjes gewoonlijk in het cupje zitten. Vervolgens zetten we ze een twintigtal minuutjes in een voorverwarmde oven van 200°C. (Wel af en toe eens piepen dat ze niet aanbranden ;) )
Hoe maak je de zalmkaasjes klaar?


Bak ze gewoon even in een goed warme pan in wat olijfolie, of stop ze 7 minuutjes onder de ovengrill. Serveer bijvoorbeeld met een lekker slaatje of een pasta.
Hoe maak je de kaaskroketjes klaar?


Onze kaaskroketjes zijn niet de gewone traditionele kroketten. We kiezen voor een iets gezondere versie de je gewoon even aanbakt in de pan. Nog beter is om ze gewoon een zevental minuutjes onder de ovengrill te stoppen, in het papieren cupje of op een uitgestoken broodrondje. Op deze manier lopen ze iets minder uit!
Wat kan ik doen met een crottin?


Wij eten hem soms koud, maar hij is nog lekkerder als je hem even opwarmt onder de grill! Heerlijk op een appelschijfje met honing en provençaalse kruiden

B&B

Welke voorzieningen voor baby's en peuters zijn aanwezig?


We zijn ons ervan bewust dat een vakantie met jouw kleine spruit soms een hele verhuis kan inhouden. Daarom proberen we jullie waar mogelijk alvast te helpen met het volgende. We voorzien: - 1 baby/peuterbedje (standaard aanwezig) en op aanvraag 1 reisbedje bij te zetten - Lakens voor de bedjes - Verzorgingstafel - Kinderstoeltjes (verschillende formaten) - Leesboekjes en spelletjes
Vanaf wanneer kunnen we aankomen?


Aankomen kan vanaf 15 uur!
Tot welk uur kunnen we blijven?


Uitchecken kan tot 11u30. Eventueel is het mogelijk om iets langer te blijven, hiervoor graag vooraf een seintje. Hiervoor vragen we nog een kleine bijdrage.
Wat is allemaal voorzien in jullie huisje?


Hiervoor verwijzen we jullie graag door naar onze pagina!
Kunnen jullie enkele restaurants aanbevelen in de buurt?


Er zijn heel wat restaurantjes in de buurt, in volgorde van nabijheid: - Soetekoeke. Een eethuisje voor een eenvoudig gerecht of voor meer gastronomische menu’s. Werkt ook met onze kazen en op een paar minuutjes rijden. - Pizza Santa op woensdag. Wekelijks staan ze met heerlijke pizza's op het marktplein te Sint-Lievens-Houtem. Probeer gerust eens de pizza met onze geitenkaas! - Volpe. Een "echt" Italiaans restaurant met o.a. pizza's en pasta's maar ook lekkere suggestie menu's. Levert ook tot aan de deur maar best rekening mee houden dat dit soms langer kan duren. - in feestzaal 't Zavelhof in Vliezele kan u ook terecht voor een maaltijd. Er is in de zomer ook een pop-up terras. U vindt er onze kaasjes op de menukaart! - Two Cooks, Smaakvolle en verzorgde gerechten. Stijlvol restaurant. (14/20 G&M) - Parksken. Fijne gastronomische en seizoensgebonden keuken. Met een Franse toets. - 't Neerhof. Informeel eetcafé waar je terecht kan voor een pasta of chilli con carne. - Levi's. Informeel eetcafé te Zottegem. Je kan er terecht voor hamburgers of een spaghetti. TIP: probeer zeker eens de Oh My Goat burger met onze geitenkaas! - La Casita. Spaanse specialiteiten te Zottegem. U kan er voornamelijk terecht voor heerlijke tapas, maar ook een aantal gerechten of salades. - Zet Ou. Soepbar te Zottegem met belegde boterhammen, salades, gebak, ... - De Ké. Sfeervol restaurant te Zottegem. U kan er terecht voor een uitgebreid menu, tapas of à la carte. Werkt soms ook met onze kazen. - Margriet te Zottegem, informeel restaurant waar je terecht kan voor een beperkte kaart met een aantal suggesties en een aantal klassiekers. - Kasteel Breivelde te Zottegem. Hier kan u in een groen decor genieten van een lekkere maaltijd, zoals een salade met geitenkaas ;-). - Zappa te Oosterzele, een muziekcafé waar je ook terecht kan voor een lekkere pasta. - Ook in de Delhaize te Zottegem kan u dagelijks terecht voor huisbereide, verse sushi! Iets verder maar ook een bezoekje waard: - Les Gitanes. Sfeervol, hip en bourgondisch restaurant te Oudenaarde. Werken vaak met biologische producten, waaronder onze kaas. - Godot, fijn restaurant te Gent. Maakt o.a. zelf yoghurt en werkt ook volop met onze producten! - Vijf seizoenen. Bereidingen met kwaliteitsproducten, een vakkundige chef. Verfijnd restaurant te Brakel! Werkt af en toe met onze kaas op het menu. - In de Maeltydt. Een artisanaal eethuis regio Aalst. Werken met onze kaasjes en veel andere lokale én biologische producten! - Paulette. Informeel en hip restaurant te Oudenaarde met de Belgische keuken op grootmoeders wijze.
Zijn huisdieren toegelaten?


Jammer genoeg laten wij geen huisdieren toe en wij kunnen hierop ook geen uitzonderingen maken.