Focaccia met geitenkaas en feta

Jullie kennen hem wel, de Italiaanse Focaccia: een heerlijk rijk deeg belegd met lekkers.

Wij konden moeilijk kiezen waarmee we hem zouden afwerken, dus deelden we hem in twee!

De focaccia is heerlijk wanneer je hem warm serveert als hapje. Snijd hem simpelweg in vierkantjes.

Hij is ook lekker als bijgerecht of koud, bij de lunch. Of neem hem mee met de picknick!

De ene kant belegden we tamelijk traditioneel: met pesto, olijven en zongedroogde tomaatjes. Afwerken deden we met onze feta op basis van geitenmelk: Geta. Deze is bij ons te verkrijgen in gekruide blokjes, of in grotere blokken om zelf te verkruimelen.


Geta, onze geitenkaas feta. Heerlijk bij het aperitief of tal van bereidingen!

Voor de andere kant van de focaccia wilden we iets meer speciaal proberen. Hiervoor gebruikten we zwarte pens, appeltjes, gerijpte geitenkaas (onze buchette) en tot slot ook wat Geta. De zoute smaak van de feta past goed bij de zoetere appeltjes.

Focaccia met zwarte pens, appeltjes en geitenkaas


Focaccia met pesto, olijven en feta

Benodigdheden (voor 1 grote focaccia)


  • 25 gram verse gist

  • 3 dl lauwwarm water

  • 1 koffielepel suiker

  • 500 gram pizzabloem

  • 12 gram zout

  • 1 dl olijfolie

  • 3 eetlepels pesto (wij kiezen voor de verse bio pesto uit Delhaize, maar dit gaat ook met pesto uit een glazen bokaaltje, of maak zelf pesto!)

  • 5 takjes verse tijm

  • 100 gram Geta (gekruide blokjes of een blok om zelf te verkruimelen)

  • 15 gram olijven, in ringetjes

  • 1 halve appel, in plakjes

  • 1 zwarte pensen, in schijfjes

  • 1 rolletje gerijpte geitenkaas (buchette).

  • Wat honing

  • Rucola


Bereiding


Los de gist op in het water en voeg de suiker toe.

Voeg de bloem en het zout toe en laat het mengsel voor drie minuten kneden in een keukenmachine.


Voeg ¾ van de olijfolie toe en laat nog 5 minuten mengen op lage snelheid.


Rol het deeg uit tot een grote ovalen vorm van ongeveer een halve cm dik. Als het goed zit heeft deze ongeveer de grootte van een bakplaat.


Maak met jouw vingers putjes in het deeg, zo creëer je een typische focaccia. Besprenkel met de rest van de olijfolie en eventueel wat zoutkorrels.


Laat de focaccia 1 uur rusten op kamertemperatuur. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.


Bak de focaccia 8 minuutjes voor in de oven.


Beleg de ene helft van het brood dan met een laagje pesto, de ui, de tijm en wat peper en zout. Verbrokkel er de feta over, maar laat nog een heel klein beetje over voor de andere helft.


Beleg de andere helft van het brood met de schijfjes appel, de sneetjes pens en verkruimel er een klein beetje Geta over, samen met flink wat van de buchette.


Bak de focaccia nogmaals 6 minuten of langer, tot hij goed gaar is. Het brood moet goed doorbakken zijn maar moet niet bruin/krokant worden.


Voeg voor het serveren de rucola toe aan het pesto deel, en besprenkel met nog wat olijfolie.

Het andere deel kan afgewerkt worden met wat honing.


Beiden heerlijk! Wat is jouw favoriet? Laat het ons hieronder weten!


©2020

Geitenboerderij De Volle Maan

IJshoutestraat 70, 9520 Sint-Lievens-Houtem.

09/362.31.55

Winkeltje open van ma-za (9u-18u)