Ricotta uit de oven met salsa van tomaten (zomer)

INGREDIENTEN

600 gram verse ricotta
1 theelepel tijmblaadjes
10 olijven, ontpit en grof gehakt
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 ei
2 rijpe tomaten
halve rode ui, in kleine blokjes
6 grote basilicumblaadjes, in reepjes
1 handvol bladpeterselie, grof gehakt
1 theelepel balsamicoazijn
2 eetlepels extra vierge olijfolie

 

BEREIDING

* Verwarm de oven voor op 180°C, bekleed een bakplaat met bakpapier
* Roer de tijm, olijven, Parmezaanse kaas en ei door de ricotta. Zet een springvorm (doorsnede 20 cm) op de bakplaat en schep het ricottamengsel erin.
* Zet 35 à 40 minuten in de oven, of tot de kaas stevig en goudgeel is. Haal (voorzichtig) uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

SALSA:
* Snij de tomaten doormidden en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn.
* Doe het vruchtvlees, ui, basilicum en peterselie in een kom. Roer er de balsamicoazijn en olijfolie door.

* Schep nu de salsa op de ricotta. Bestrooi met een beetje zout en peper.

Dit is een gerechtje voor 6 personen. Je kan het eventueel serveren met bruschetta.