Bioboerderij De VOLLE MAAN

Merci, nichtje

Kathelijne Ik ben opgegroeid tussen de koeien. Al snel wist ik dat ik ‘iets met dieren’ wou doen, maar ook iets creatiefs, iets met mijn handen. Een nicht van mijn moeder had een geitenboerderij. Die mensen werkten hard, maar hadden nog een mooi leven daarnaast. Dat leek me wel wat... In 1994 startten we met een handvol witte Saanen en een enkele donkerbruine Alpine. De passie voor bio was er van meet af aan maar we hadden onze handen aanvankelijk meer dan vol met het aanleren en verfijnen van de geitenteelt en kaasmakerij. Hoewel mijn man Bart zelf geen boerenzoon is, zat de boerenkriebel gelukkig ook bij hem diep ingeworteld, net als de zorg voor onze omgeving. We leven hier niet onder een stolp. Volgens ons is alles met alles verbonden en versterken de dingen elkaar ook. De stap naar een biologische bedrijfsvoering was een logisch gevolg…

Bio XL

Bart In 2002 schakelden we over naar bioteelt. De voorbereidingen liepen toen al twee jaar. Zo’n omschakeling heeft tijd nodig. Het bodemleven moet zich kunnen herstellen en de geiten moeten buiten kunnen grazen. Dus kochten we gronden bij. Voor ons gaat bio veel verder dan het kaasje op zich. We proberen het fragiele evenwicht van het ecosysteem te ondersteunen in plaats van te verstoren. Dat betekent uiteraard geen pesticiden of kunstmest. Maar wij wilden een stap verder gaan en kozen voor bewust natuurbeheer.

 

Zoemende libellen en dartele geitjes

Bart In 2009 restaureerden we een poel van misschien wel honderd jaar oud. Het duurde even maar nu wemelt het van de kikkervisjes, libellen en eenden. Ook rijk plantenleven zoals wilgenroos en moerasspirea steekt terug de kop op. Rond de weilanden plantten we opnieuw knotwilgen aan, net als vroeger: deels voor het hout in onze stoof, maar ook omdat het een ideale nestplaats is voor bijvoorbeeld de steenuil. Streekeigen heggen zoals de veldesdoorn, meidoorn en haagbeuk zorgen voor bescherming van onze percelen en onze dieren. Die willen we immers zo lang mogelijk buiten houden. Grappig om te zien hoe ze na een lange winter staan te drummen aan het hek om buiten te mogen.

 

Klaver troef

Bart Dartele geitjes, dat vraagt om dartele weiden. Daarom zaaien we veel klaver in. Klaver haalt stikstof uit de lucht en zorgt voor rijke weilanden. Dat proef je in onze geitenmelk (rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren) en dus in onze kazen. Ik pionier daar graag mee. Het is als een chef die altijd op zoek is naar de perfecte kruiden voor zijn gerecht. Zo zaai ik ook paardenbloem in mijn gras, net als duizendblad en wilde cichorei. De eerste jaren zie je niet veel, maar na een vijftal jaar kregen we plots meer molshopen, regenwormen, en rond de velden doken kievieten, kerkuilen en torenvalken op. De natuur zit fijn ineen en het is aan ons om die delicate stromen van weilanden via geiten naar onze kazen zo zuiver mogelijk te houden.